دلایل طراحی وسیله ای به نام پمپ
یکی از نیازها و مشکلات اساسی بشر از گذشته تا به امروز جابجاکردن سیالات (گازها و مایعات) بوده است که می توان گفت با گسترش روز افزون زندگی شهری جابه جایی آب از سطح رودخانه ها و منابع آبی و انتقال آن به سمت شهرها به یکی از دغدغه های اصلی بشر تبدیل شده بود. تمامی اختراعات بشر تا به امروز به واسطه احساس نیاز، ساخته شده است که یکی از این نیازها انتقال آب و سایر سیالات بوده است لذا این بین احتیاج به وسیله ای بود که این کار را بصورت خودکار و بدون دردسر انجام دهد. رفته رفته با پیشرفت تکنولوژی های روز بشر به فکرطراحی وسیله ای به نام پمپ افتاد تا عملیات انتقال مایعات که در بالا اشاره شد را انجام دهد.
پمپ چیست
پمپ یا تلمبه (PUMP) وسیله یا دستگاهی است که به کمک عمل مکانیکی باعث افزایش فشار سیال پس از خارج شدن از این دستگاه می شود ، همچنین باعث جابجایی انواع سیالات از یک بخش به بخش دیگر می شود که این جابجایی سیال می تواند به ارتفاعات بالا همراه با افزایش فشار منجر شود یا اینکه جابجایی سیال به ارتفاعات پایین تر(مخزن یا حوضچه) انجام شود. در واقع پمپ وسیله ای است که از دو قسمت موتوری و پمپی (گلگی متصل به موتور) تشکیل شده است که انرژی مکانیکی لازم را از یک منبع خارجی مانند موتور الکتریکی می گیرد و این انرژی را به سیال منتقل می کند که این کار باعث افزایش فشار سیال خروجی از پمپ می شود. سیال ورودی به پمپ ها می تواند انواع سیالات از جمله آب ، هوا ، روغن ، هیدروکربن ، نفت و گاز و … باشد.
پمپ ها تنوع بسیاری دارند که هر کدارم دارای کاربردهای فراوانی در صنعت می باشند. از پمپ ها در وسایل نقلیه مانند پمپ آب خودرو و پمپ بنزین خودرو نیز مورد استفاده قرار می گیرند. از پمپ ها در مصارف خانگی برای افزایش فشار آب هم مورد استفاده قرار می گیرد که سامان کده هم به عنوان یکی از تامین کنندگان کالاهای صنعتی در کشور در سبد محصولات خود، انواع پمپ های خانگی در برند های مختلف پمپ از جمله برند سیستما ایتالیا ، گرین ، لئو ، گراندفوس و ... را موجود دارد و با قیمت مناسب همراه با گارانتی رسمی معتبر عرضه می کند.
پمپ ها در سایزهای مختلف تولید و روانه بازار می شوند که از سایزهای میکروسکپی آن برای کارهای پزشکی و از سایزهای بزرگتر آن برای کارهای صنعتی مانند سیستم های سیرکولاسیون مورد استفاده قرار می گیرد که پمپ های سیرکولاسیون در برندهای مختلف اروپایی و آسیایی و داخلی در سبد محصولات سامان کده نیز موجود می باشد که از این پمپ ها هم می توانید دیدن کنید.
دسته بندی انواع پمپ ها بر اساس ساختار
با توجه به تنوع زیاد سیالات (هوا روغن ، هیدروکربن ، نفت و گاز و …) و با توجه به احساس نیاز و همچین نیازهای مختلف انتقال سیال انواع مختلفی از پمپ ها طراحی و تولید شده اند. به طور کلی پمپ ها بر اساس نوع سیال ، فشار کاری ، موارد استفاده ، جنس متـریال ، وضـعیت نصب ، نـحوه ی انتـقال انرژی از پمپ به سیال و ... دسـته بندی می شوند.
متداول ترین نوع طبقه بندی پمپ ها بر اساس نحوه ی انتقال انرژی از پمپ به سیال می باشد که بر این اساس می توان پمپ ها را به دو دسته اصلی پمپ جابجایی مثبت (Positive Displacement Pump) و پمپ دینامیکی یا جابجایی غیر مثبت (Non Positive Displacement Pumps) تقسیم کرد و بقیه پمپ ها را در زیر مجموعه این دو دسته ، دسته بندی می کنند.
1- عملکرد پمپ های دینامیکی
این پمپ ها در اصطلاح به پمپ های جابجایی غیر مثبت نیز معروف هستند . عملکرد این گونه از پمپ های بصورت دائم کار بود به این صورت که دائما و پشت سرهم انرژی جنبشی را به سیال منتقل می کنند. اساس کار این نوع از پمپ ها به این شکل است که انرژی جنبشی تولید شده در داخل پمپ به انرژی فشاری تبدیل شده که باعث می شود سیال با فشار زیاد از پمپ خارج شود. همانطور که در نمودار بالا ملاحظه می کنید پمپ های گریز از مرکز (پمپ های سانتریفیوژ) از زیر مجموعه های پمپ های دینامیکی می باشند که خود باز دارای زیر مجموعه هایی هستند.
1.1- پمپ های دینامیکی سانتریفیوژ
همانطور که در بالا اشاره شد پمپ های سانتریفیوژ (گریز از مرکز) از زیر مجموعه های پمپ های دینامیکی قرار می گیرند. پمپ های سانتریفیوژ یکی از پر مصرف ترین و پر کاربردترین پمپ های مورد استفاده در دنیا می باشند طوری که می توان گفت بیش از 70 درصد از پـمپ هایی که در صـنعت یا بـخش خـانگی اسـتفاده می شود از ایـن نوع از پمپ ها می باشند. پمپ های سانتریفیوژ دارای تنوع بالایی می باشند به عنوان مثال پمپ های کفکش ، پمپ های مونوبلاک و ... از زیر مجموعه های پمپ های سانتریفیوژ می باشند. در مطالبی جداگانه که در آینده در سایت سامان کده منتشر می کنیم بطور مفصل در مورد نحوه عملکرد و زیر مجموعه های پمپ های گریز از مرکز صحبت می کنیم.
2- عملکرد پمپ های جابجایی مثبت
این پمپ ها به دلیل نحوه انتقال انرژی به سیال بصورت منقطع و گسسته به پمپ های گسسته نیز معروف هستند. نحوه ی کارکرد پمپ های جابجایی مثبت به این صورت می باشد که در هر دور کاری به یک میزان مشخص سیال را پمپاژ می کنند آن هم به این صورت که در هر دور با به دام انداختن مقداری ثابتی از سیال و محبوس کردن آن و آزاد کردن ناگهانی سیال باعث حرکت سیال با فشار بالا می شود که به علت همین دلیل از این نوع پمپ ها برای جابجایی سیالات با ویسکوزیته بالا یا برای ایجاد فشار بالا مورد استفاده قرار می گیرند. در این نوع از پمپ ها انتقال انرژی به سیال بصورت دائمی نیست و مرتبا قطع و وصل می شود که این عامل یکی از تفاوت های پمپ های جابجایی مثبت با پمپ های دینامیکی می باشد.
با توجه به تقسیم بندی بالا پمپ های جابجایی مثبت به دو دسته کلی پمپ های رفت و برگشتی و پمپ های دورانی تقسیم می شوند که خود باز نیز دارای زیر مجموعه هایی هستند.
2.1- پمپ های جابجایی مثبت دورانی
نحوه كار این نوع از پمپها بر اساس حركت چرخشی دائمی چرخ دنده ، میل بادامک ها ، پره ها یا یک یا چند روتر در داخل یك محفظه است كه به عنوان مثال با چرخش رتور مایـع از طـرف ورودی مکیده شده و بـعد بـه بـطرف خـروجی تـخلیه پـمپ حـرکت داده می شود.
2.2- پمپ های جابجایی مثبت رفت و برگشتی
مکانیسم عملکرد این نوع از پمپ ها مانند موتور خودرو می باشد که دارای سیستم میل لنگ و پیستون و سیلندر و ... می باشند. نحوه انتقال انرژی در این نوع از پمپ ها بصورت دوره ای انجام می شود و نحوه عملکرد آن به این صورت است که پیستون درون سیلندر دقیقا شبیه به عملکرد موتور خودرو ها بالا پایین می رود که به عنوان مثال با هر بار حرکت رفت پیستون سیال به درون سیلندر مکیده شده و در حرکت برگشت پیستون آن سیال مکیده شده از دریچه خروجی سیلندر خارج می شود. از این پمپ برای سیالاتی با ویسکوزیته بالا (چسبندگی بالا) مانند عسل مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع از پمپ ها نیروی محرکه ی خود را معمولا از موتورهای الکتریکی می گیرند.
پمپ های جابجایی مثبت دروانی و رفت و برگشتی خود دارای زیر مجموعه هایی هستن که در آینده در سایت سامان کده بصورت تخصصی راجع به آن بحث می کنیم.
تفاوت پمپ های مکانیکی و جابجایی مثبت چیست ؟
• در پمپ های جابجایی مثبت انتقال انرژی به سیال بصورت منقطع و گسسته می باشد در صورتیکه در پمپ های مکانیکی انتقال انرژی به سیال بصورت پیوسته می باشد.
• پمپ های جابجایی مثبت برای انتقال جریان اندک در فشارهای بالا و برای سیالات با ویسکوز بالا استفاده می شوند در صورتیکه از پمپ های مکانیکی برای انتقال جریان زیاد در فشارهای متوسط مورد استفاده قرار می گیرند.
• در پمپ های جابجایی مثبت انرژی مستقیما به فشار تبدیل می شود در صورتیکه در پمپ های دینامیکی انرژی در ابتدا به سرعت تبدیل شده و سپس در حلزونی و در آخر در دیفیوز پمپ به فشار تبدیل می شود.
• در پمپ های جابجایی مثبت حداکثر انرژی یا فشار توسط سیستم تعیین می گردد یعنی پمپ فشار خود را به اندازه ای که سیستم به آن احتیاج دارد می رساند اما در پمپ های دینامیکی به این شکل نمی باشد و حداکثر انرژی یا فشار ایجاد شده محدود می باشد بطوریکه اگر شیر خروجی بسته شود شدت جریان به صفر می رسد.
همانطور که در بالاتر اشاره شده یک نمونه از دسته بندی های دیگر پمپ بر اساس نوع استفاده و کاربرد آن می باشد که در ادامه می خواهیم راجع به این دسته بندی صحبت کنیم پس با ما همراه باشید.
پمپ های کوچک آب خانگی
به دلیل افت فشار آب در ساختمان ها ناگزیر به استفاده از پمپ ها در منازل مسکونی می باشیم. پمپ های آب خانگی دارای ابعاد کوچکی می باشند و معمولا دارای قدرت هایی از نیم اسب تا یک و نیم اسب دارند و برای انتخاب این پمپ ها دانستن ارتفاع آپارتمان ، تعداد واحدها ، شیرهای ساختمان و ... ضروری می باشد. پمپ های آب خانگی در دسته بندی پمپ های دینامیکی می باشند و ازیر مجموعه های پمپ های سانتریفیوژ می باشند.
شما می توانید از فروشگاه اینترنتی سامان کده به عنوان مرجع تخصصی پمپ و کالاهای صنعتی انواع پمپ های خانگی خود را در برندهای مختلف اروپایی و آسیایی و داخلی تهیه کنید.
پمپ های محیطی سری TTبرند سیستما ایتالیا ، پمپ های محیطی سری QM برند گرین و پمپ های محیطی سری APM برند لئو و .... از سری پمپ های آب خانگی برند اروپایی و آسیایی می باشند که می توانید آن ها را با مناسب ترین قیمت و سریع ترین زمان ارسال از سامان کده تهیه کنید.
پمپ های صنعتی
پمپ های صنعتی در واقع پمپ هایی هستند که در صنایع مختلف برای انتقال نفت ، روغن و حتی آب و ... مورد استفاده قرار می گیرند. در صنعت به دلیل اینکه احتیاج به این می باشد که سیال با فشار بالا منتقل شود بنابراین پمپ هایی که در این حوزه مورد استفاده قرار می گیرند معمولا از نوع جابجایی مثبت می باشند.
پمپ های بهداشتی
پمپ های بهداشتی پمپ هایی می باشند که در صنایع غذایی ، دارویی ، داروسازی و ... کاربرد دارند در این صنایع به دلیل اهمیت رعایت بهداشت بالا معمولا استاندارد هایی می گذارند که در پی آن صنایع مجبور می شوند از یکسری پمپ های خاص مثلا با جنس بدنه و اجزاء تماما استنلس استیل و ... استفاده کنند.
شما می توانید اکثر پمپ های استیل با کاربردهای متفاوت را از فروشگاه اینترنتی سامان کده تهیه کنید.
پمپ های کشاورزی
با توجه به خشکسالی های اخیر کشورمون و وجود محدودیت ها در تامین آب باعث شد تا کشاورزان به فکر استفاده از روش های نوین آبیاری از جمله سیستم های قطره ای تحت فشار بیوفتند که برای تامین فشار آب این سیستم ناگزیر به استفاده از پمپ هایی با کاربری کشاورزی و باغبانی هستند. حتی در بعضی از موارد با ذخیره آب در مخازن ذخیره کارهای آبیاری زمین های خود را انجام می دهند که برای پر کردن همان مخازن هم به پمپ احتیاج است یا در بعضی از موارد دیگر با آب ذخیره شده در استخرهای خود این کار را انجام می دهند که برای تخلیه آب استخرها هم ناچار به استفاده از پمپ های کف کش می باشد.
شما می توانید اکثر پمپ های کف کش را در برندهای مختلف از فروشگاه اینترنتی سامان کده تهیه کنید.
پمپ های آتش نشانی
از پمپ های آتش نشانی برای تامین فشار آب مورد نیاز برای اطفاء حریق مورد استفاده قرار میگیرد ناچارا برای ساختماهای بزرگ با ارتفاع بلند مجبور به استفاده از بوستر پمپ های آتش نشانی هستیم.
از پمپ های شناور هم در تاسیسات اطفای حریق مورد استفاده قرار می گیرد که سامان کده انواع مختلفی از پمپ های شناور را در سبد محصولات خود دارد که میتوانید در صورت نیاز از آن ها بازدید کنید.
اجزا و قطعات تشکیل دهنده پمپ
پمپ های آب با توجه به نوع خود دارای قطعات متفاوتی هستند که توی بعضی از موارد با هم اشتراک دارند مانند بدنه پمپ ، پروانه پمپ ، پره های پمپ ، شفت پمپ و موتور می باشند.
بدنه یا محفظه پمپ
بدنه پمپ بخشی از پمپ می باشد که بیشتر اجزا سازنده پمپ را در خود جای داده است و از پمپ و اجزای دیگر پمپ در شرایط محیطی مختلف محافظت می کند جنس بدنه پمپ با توجه به محیطی که قرار است پمپ در آن کار کند متفاوت است. معمولا جنس بدنه پمپ ها از چدن ، استیل ، برنز ، مولپن و ... می باشد.
پروانه پمپ
پروانه بخشی از پمپ است که وظیفه انرژی دادن به سیال را دارد به این صورت که با وارد کردن نیروی زیاد به سیال باعث افزایش سرعت سیال می شود یا به بیان دیگر از پروانه پمپ برای افزایش انرژی جنبشی مورد استفاده قرار می گیرد. اگر به شکل پروانه پمپ نگاه کنید شامل یک دیسک می باشد که بروی این دیسک یک سری پره هایی موجود است که وظیفه آن این است که سیال را از درون پمپ به بیرون هدایت کند.
پروانه پمپ دارای سه مدل مختلف پروانه باز ، پروانه نیمه باز و پروانه بسته طراحی شده است.
شفت پمپ
شفت پمپ یا همان شافت پمپ یک قطعه استوانه ای شکل می باشد که وظیفه آن این است که پروانه پمپ را به موتور پمپ متصل کند که این کار باعث به چرخش در آمدن پروانه پمپ می شود.
موتور پمپ
موتور منبع تغذیه پمپ است که باعث به چرخش در آمدن شفت پمپ می شود که در پی آن باعث به چرخش افتادن پروانه پمپ می شود. معمولا منبع های تغذیه پمپ از نوع الکتریکی می باشند اما در مواردی موتورهای احتراق داخلی و موتورهای بخار و ... می باشند.
انواع الکتروموتور در برندهای مختلف خارجی و داخلی در سبد محصولات سامان کده موجود می باشد که می توانید در صورت نیاز اقدام به تهیه آن کنید.
در انتها میتوانید از سبد محصولات فروشگاه اینترنتی سامان کده که انواع پمپ های مختلف با کاربری های خاص ، یک بخشی از محصولات صنعتی این فروشگاه می باشد دیدن کنید.
پمپ های سانتریفیوژ
پمپ های سیرکولاسیون
پمپ های کف کش
پمپ های لجن کش
پمپ های خانگی
پمپ های شناور
پمپ های طبقاتی
پمپ های استخری
پمپ های استیل